28 Mayıs 2009 Perşembe

Bizdeki Cezalar ve Sosyal Sorumluluk


Bu sezon Fenerbahçe'de oyuncular üzerinde pişmanlıktan ya da acizlikten kaynaklanan gerilimden sportif ahlaka uymayan birçok hareket gördük.Bu hareketler toplum tarafından da, fedarasyon tarafından da az da olsa cezalandırılmış olsa da Fenerbahçe yönetimi tarafından hiç cezalandırılmadı. Halbuki dünyanın büyük liglerinde kulüplerin sportmenlik dışı davranan oyuncularına bir takım cezalar verdiğini biliyoruz, ki normal olan da bu zaten.
Ceza dayatımlı bir yönetimi savunmak tabi ki modern görünmese de, modern olmayan ve olmak da istemeyen bazı bireylerin düzelmesi ya da düzelmese bile tekrarlamaması için malesef bu şartlar altında çözüm bu. Kaleci Volkan Demirel bu sezon cezaları dolayısla çift hanelere yakın maç kaçırdı. Maaşından tam emin olmasam da tahmin ediyorum ki 750.000 ile 1 milyon euro arası bir değerdir.Sezonun dörtte birini kaçıran bir kalecinin dikkatsizliği ve aşırı agresifliği sonucunda kaçırdığı maçların kontratına göre değeri 200.000 euro civarı ediyor.Fenerbahçe yönetimi kendisine 1 euro bile ceza vermedi. Halbuki oyuncusuna en az 50.000 euro ceza verip, bu parayla topluma yararlı olabilecek bir vakıfa ya da derneğe bağışlamasını dikte ettirebilirdi. Haberi hayal edelim, ''Fenerbahçe Yönetimi isteği üzerine Volkan geçen maçta yaptığı hareket sonrası Çoçuk Esirgeme Kurumu'na 50.000 euro bağışladı.'' Güzel gözüktüğü aşikar.Yani Fenerbahçe yönetimi açısından baktığımızda, hem oyuncusuna bir tepki göstermiş olur hem de basının ve toplumun gözünde itibar kazanmış olur. Ama daha da önemlisi, zorla da olsa yardım edilen insanların hayatına bir nebze olsun mutluluk ve rahatlama sokalabilir. Bu da tahmin edildiği gibi futboldan kat kat daha değerli olurdu.

NBA Cares projesi kapsamında Lebron James resimde görüldüğü gibi boya yapıyorsa ihtiyaç olan evlere, Kobe Bryant aç insanlara yemek dağıtırken kendi eliyle, Chris Paul elinde çekiçi suntasıyla kulube yaparken yine kendi eliyle, biz yardıma daha muhtaç olan bir ülkenin aşırı değer verdiği sporcularından da bunu bekleyince hayal perestlik mi oluyor? Diyelim ki futbolcularımız bunu anlayabilecek durumda değil, o zaman bu yönetimler ne işe yarıyor? Yoksa onlar da mı anlayamayacak durumdalar?

İnanıyorum ki günün birinde ''insan'' olmanın manasını bizler de öğreneceğiz. Her ne kadar uzak görünse de...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder